Sposoby na czyszczenie i dezynfekcję lodówki

Bez lodówki trudno wyobrazić sobie dobrze urządzoną kuchnia. Jaki jest cel tego urządzenia, wie każdy – dzięki utrzymywaniu niskiej temperatury, spowalnia ona procesy gnicia i pleśnienia jedzenia, za które odpowiedzialne są mikroorganizmy, takie jak grzyby i bakterie. Często zapominamy jednak, że lodówka sama w sobie może stać się siedliskiem tych drobnoustrojów. Aby się ich pozbyć, trzeba dbać o czyszczenie urządzenia oraz jego dezynfekcję.

ozonator

Chemia gospodarcza

Rozwiązaniem wybieranym najpowszechniej są różnego rodzaju preparaty chemiczne, dedykowane do czyszczenia lodówek. Ich cena jest dość niewysoka – nawet jeśli czyścimy lodówkę dość regularnie, koszt zakupu takich środków nie będzie przez nas odczuwalny. Są ponadto dość skuteczne, jeśli chodzi o usuwanie brudu z resztek jedzenia. Z drugiej strony mają jedną, ale niezwykle istotną wadę – są potencjalnie niebezpieczne dla naszego zdrowia. Choć przy ich pomocy pozbędziemy się zanieczyszczeń oraz nieźle poradzimy sobie z bakteriami i grzybami, to same preparaty mogą stanowić zagrożenie, jeśli jakieś ich pozostałości wejdą w interakcję z żywnością. Ponadto na czyszczenie nimi musimy poświęcić sporo czasu i energii.

Domowe sposoby czyszczenia

Drugim sposobem radzenia sobie z brudną lodówką jest zastosowanie środków czyszczących domowej produkcji. Do ich uzyskania nie potrzebujemy wiele, wystarczą składniki dostępne w każdej kuchni – sól, soda oczyszczona, cytryna, ocet, spirytus. Produkty te po połączeniu w odpowiednich proporcjach potrafią zdziałać cuda – są niemal tak samo skuteczne jak chemia gospodarcza, a przy tym bezpieczne dla zdrowia i bardzo tanie. Minusem korzystania z nich jest jednak ponownie fakt, że musimy lodówkę umyć ręcznie, a nawet jeśli poświęcimy na to dużo czasu, nie mamy pewności, że dotarliśmy do wszystkich zakamarków.

Ozonowanie lodówki

Zupełnie inną metodą działania jest wykorzystanie w czyszczeniu i dezynfekcji lodówki ozonu – czyli trójatomowych cząsteczek tlenu. Do jego wyprodukowania potrzebny nam będzie generator ozonu, potocznie nazywany również ozonatorem. Dlaczego warto z niego skorzystać?

– Przede wszystkim na ogromną skuteczność w usuwaniu wszelkiego rodzaju drobnoustrojów – wyjaśnia przedstawiciel firmy Bitom, specjalizującej się w produkcji ozonatorów – Ozon, czyli trójatomowa cząsteczka tlenu posiada bardzo silne właściwości biobójcze, szacuje się, że jest blisko 50-krotnie silniejszy, niż chlor. Jednocześnie ozon jako gaz jest w stanie dotrzeć do wszelkich, nawet trudno dostępnych zakamarków lodówki lub innego urządzeniach chłodniczego, pozbywając się z nich wszystkich mikroorganizmów. Ponadto ozon jest bardzo niestabilny, w krótkim czasie od powstania rozpada się do zupełnie nieszkodliwej dla ludzkiego zdrowia dwuatomowej cząsteczki tlenu, nie pozostawiając po sobie żadnego śladu.

Warto dodać, że w procesie ozonowania zabijane są nie tylko drobnoustroje – bakterie, grzyby, wirusy, pleśnie, roztocza etc. – ale również brzydkie zapachy, które mogą przenikać żywność, obniżając jej walory smakowe. Co bardzo ważne – ozonowanie odbywa się praktycznie bez naszego udziału. Wystarczy umieścić urządzenie w lodówce, uruchomić i pozostawić na pewien czas do uzyskania odpowiedniego stężenia ozonu, a po wszystkim przewietrzyć wnętrze komory. Nie musimy nawet wyjmować wszystkich półek i innych akcesoriów.

Gdzie sprawdzi się generator ozonu?

Generatory ozonu to urządzenia, których można używać w czyszczeniu i dezynfekcji nie tylko domowych lodówek. Doskonale sprawdzą się również w biznesie, wszędzie tam, gdzie istnieje potrzeba utrzymania urządzeń chłodniczych w nienagannej higienie – a więc między innymi w sklepach oraz punktach gastronomicznych. Jeden ozonator pozwoli nam zaoszczędzić mnóstwo czasu i energii, a przy tym zapewni spokojne korzystanie z lodówek – bez drobnoustrojów, insektów oraz szkodliwych związków chemicznych.