Cechy idealnych sterowników do komór wędzarniczych

Sterowniki mikroprocesorowe do komór wędzarniczych stanowią urządzenia, które pełnią bardzo ważną rolę w przemyśle mięsnym. Służą one bowiem do automatycznego sterowania komorami. Czym powinien charakteryzować się idealny sterownik? Na co warto zwrócić uwagę przy jego wyborze? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule.

Dobry producent

Idealny sterownik przede wszystkim musi być najwyższej jakości. Stąd w trakcie poszukiwań najlepszego rozwiązania należy kierować uwagę w stronę dobrych i sprawdzonych producentów.

Jak wyjaśnia nasz rozmówca, ekspert z firmy Mikster Industrial Technology, która specjalizuje się w produkcji sterowników do komór wędzarniczych:

Procesy obróbki termicznej stanowią krytyczne punkty kontroli wytwarzanych produktów mięsnych. Poprawnie działający sterownik gwarantuje właściwy przebieg procesu wędzenia mięsa. Odpowiednio uwędzone wyroby zaś są bezpieczne dla konsumentów – nie stwarzają absolutnie żadnego zagrożenia na tle mikrobiologicznym.

Jak widać na urządzeniach, jakimi są sterowniki do komór wędzarniczych, spoczywa ogromna odpowiedzialność. Dlatego też muszą one wyróżniać się wysoką jakością oraz być niezawodne.

Wymagania te z pewnością zapewnią sterowniki, wychodzące z rąk doświadczonych specjalistów, którzy tak, jak nasz rozmówca, zajmują się produkcją tych urządzeń już od wielu lat. Odpowiednią wiedzę oraz doświadczenie możemy zdobyć jedynie w czasie. W ciągu lat wykorzystywane technologie mogą być bowiem udoskonalane, a działanie samych urządzeń usprawniane.

Cechy dobrego sterownika do komór wędzarniczych

Jeśli mamy już wybranego odpowiedniego producenta urządzeń, czas na to, aby wybrać właściwy sterownik. A zatem, czym powinien się wyróżniać idealny sterownik do komór wędzarniczych?

Urządzenia sterujące pracą komór wędzarniczych powinny standardowo zapisywać w swojej pamięci informacje o wszystkich prowadzonych procesach. Odpowiednio skonfigurowane powinny zaś rejestrować:

  • do kilkunastu identyfikatorów produktu takich jak np. nazwa wyrobu, nr partii produkcyjnej, ilość wózków etc.,
  • informację o zalogowanym operatorze maszyny,
  • datę oraz godzinę startu i zakończenia procesu,
  • zapis temperatur komory oraz rdzenia wyrobu (baton).

Najnowsze modele dostępnych obecnie na rynku sterowników umożliwiają rejestrację temperatur nawet z kilku czujników batonu. Taka funkcja jest niezwykle praktyczna podczas jednoczesnej obróbki kilku wyrobów. Wówczas możliwe jest rejestrowanie także innych wielkości pomiarowych, związanych z trwającym procesem. Jedną z takich wielkości stanowi np. współczynnik pH.

Kolejną istotną cechą, jaką powinien posiadać dobry sterownik, jest możliwość współpracy ze skanerami kodów kreskowych. Dlaczego? Otóż w praktyce taka funkcja pozwala na znaczne uproszczenie oraz przyspieszenie wprowadzania identyfikatorów wyrobów.

Ponadto konstrukcja sterownika musi być odpowiednio dostosowana do warunków przemysłowych. A więc wyróżniać się podwyższoną odpornością na warunki zewnętrzne oraz uszkodzenia mechaniczne.

Dobry sterownik do komór wędzarniczych powinien także umożliwiać montaż w tzw. „ślepe” otwory (czyli od czoła) i charakteryzować się bardzo małą głębokością montażową.

Przy wyborze modelu warto również zwrócić uwagę na klawiaturę urządzenia – bardzo praktycznym rozwiązaniem są klawisze typu „click” oraz jego wyświetlacz – tutaj najlepiej sprawdzają się czytelne i przejrzyste wyświetlacze LED oraz wyświetlacze VFD.

Wreszcie idealny sterownik stanowi rozwiązanie, które powinno być gotowe do użycia, bez konieczności tworzenia firmware.