Rodzaje maszyn pakujących

Zakłady przemysłowe, w tym spożywcze, wymagają zautomatyzowanego systemu pakowania. Sprawne pakowanie umożliwiają profesjonalne, nowoczesne maszyny pakujące. Pozwalają na wykonywanie opakowań dla różnego rodzaju produktów, zarówno sypkich, jak i płynnych czy kawałkowych. Dwa zasadnicze rodzaje maszyn pakujących to maszyny pionowe oraz maszyny poziome.

Pionowe maszyny pakujące

Pionowe maszyny pakujące przeznaczone są do pakowania produktów kawałkowych oraz pylistych. Charakteryzują się łatwością obsługi, wydajnością oraz niezawodnością działania. W zależności od dobranego modelu, mogą posiadać wiele dodatkowych funkcji, np. tworzenie opakowań stojących, wyposażenie opakowań w zamknięcia strunowe czy wykonywanie torebek z uchwytami. Działają z prędkością ok. 50 opakowań na minutę.

Poziome maszyny pakujące

Poziome maszyny pakujące mogą pakować różnego rodzaju produkty, nie tylko spożywcze. Co najważniejsze jednak, z powodzeniem nadają się do pakowania płynów. Łatwo można w nich zmieniać format opakowania i mogą wyprodukować nawet ok. 180 opakowań w ciągu jednej minuty. Są bezpieczne w użytkowaniu i podobnie jak maszyny pionowe, mogą być wyposażone w dodatkowe, bardzo praktyczne funkcje.

W jaki sposób wybrać odpowiednią maszynę pakującą?

Wybierając rodzaj maszyny pakującej, należy przede wszystkim odpowiedzieć sobie na pytanie, jakiego rodzaju produkty będziemy chcieli pakować. Maszyny pakujące pionowe i poziome służą do różnych typów towarów, stąd nie każda z nich będzie odpowiednia dla naszych potrzeb. Ważna jest także ilość produktów, które chcemy zapakować, miejsce, do którego musimy je przetransportować czy trwałość samego artykułu, jaki będzie potrzebować mniej lub bardziej wytrzymałego opakowania. W podjęciu decyzji może pomóc nam fachowiec zatrudniony w jednej z firm zajmujących się ich sprzedażą, takich jak firma Polpak.