Metody uzdatniania wody

Uzdatnianie wody to doprowadzanie jej do oczekiwanego lub wymaganego stanu czystości poprzez różnego rodzaju procesy. Uzdatnianiem możemy nazwać filtrację, demineralizację czy odwróconą osmozę, ale nie tylko. Coraz większą wagę przykładamy do zdrowego trybu życia, odżywiania i dbałości o środowisko. Jakość wody oraz sposób jej uzdatniania ma tutaj kluczowe znaczenie. Jak możemy uzdatniać wodę w domu i jakie możliwości daje nowoczesna technika?

uzdatnianie wody

Uzdatnianie wody studziennej

Woda pochodząca ze studni jest zwykle bardziej problematyczna niż woda pobierana z sieci miejskiej. Głównym powodem jej zanieczyszczenia jest nagromadzenie żelaza. Powoduje ono, że woda ma rdzawy kolor i nieprzyjemny, metaliczny posmak. Uzdatnianie wody powinniśmy zacząć od filtracji, tak by usunąć z niej stałe zabrudzenia. By całkowicie wyeliminować zanieczyszczenia i zredukować przykry smak, wykorzystujemy odżeleziacze. Nowoczesne urządzenia tego typu oczyszczają wodę dzięki wymianie jonowej. Usuwają z niej nie tylko żelazo, ale i mangan oraz siarkowodór, woda staje się wyraźnie mniej mętna. Przykład odżeleziacza możemy zobaczyć na stronie firmy Global Water, która ma w swojej ofercie wszelkiego rodzaju urządzenia, które służą do uzdatniania wody. Dostępne są tam na przykład odżeleziacze, które regenerują wodę ozonem, powietrzem lub solanką.

Uzdatnianie wody z sieci miejskiej

By mieć pewność, że woda z sieci miejskiej, której używamy na co dzień w kuchni, wolna jest od zanieczyszczeń, możemy wyposażyć się w system uzdatniania, korzystający z technologii odwróconej osmozy. Urządzenia tego typu eliminują blisko 100% substancji stałych, rozpuszczonych w wodzie. Z wody usuwa się wówczas głównie mikroorganizmy, chlor, fluor oraz metale ciężkie. Woda uzdatniona za pomocą profesjonalnego urządzenia, które posiada wymienne filtry, nadaje się do bezpośredniego spożycia. Jeżeli dodatkowo postanowimy zaopatrzyć się w jonizator, woda przygotowana przy jego użyciu będzie miała lepsze właściwości zdrowotne niż woda butelkowana, którą możemy kupić w sklepie. Jonizatory nie należą do urządzeń, które uzdatniają wodę, ale polepszają jej jakość. Uzyskujemy dzięki nim wodę alkaliczną, a więc o ujemnym potencjale ORP oraz wysokim, zdrowym dla człowieka pH powyżej 7,5. Nasz organizm lepiej ją wchłania, dzięki temu nawadniane są wszystkie komórki.