Gdzie i dlaczego warto zdecydować się na blaty kamienne?

Blat to nieodłączny element każdej kuchni – to właśnie na nim wykonujemy znaczną większość czynności związanych z gotowaniem. Wykonuje się z różnych materiałów, najczęściej stosowanymi są różnego rodzaju płyty wiórowe, pokryte laminatem – w ostatnim czasie dużą furorę robię również blaty z kamienia naturalnego. Co warto o nich wiedzieć?

blat

 Z czego wykonywane są blaty kamienne?

Najczęściej wykorzystywanym gatunkiem kamienia naturalnego, wykorzystywanego w produkcji blatów, jest granit. Jest to skała o strukturze jawnokrystalicznej, składająca się głównie z minerałów takich jak kwarc, biotyt czy ortoklaz. Jego charakterystyczną cechą jest za każdym razem unikalna struktura i rysunek żył – dzięki temu możemy mieć pewność, że wykonany na nasze zlecenie blat kuchenny będzie jedyny w swoim rodzaju. Innym, podobnym z wyglądu kamieniem stosowanym do produkcji blatów jest marmur, uchodzący od stuleci za symbol luksusu i bogactwa.

Mimo, że droższy i bardziej estetyczny, marmur odznacza się gorszymi od granitami właściwościami fizykochemicznymi – mówi specjalista firmy GranimexWynikają one z faktu, że złoża marmuru znajdują się w wyższych warstwach gruntu, powstawały pod wpływem niższego ciśnienia, niż granit. Konsekwencją tego jest między innymi wyższa wrażliwość marmuru na zarysowania oraz wilgoć – pod jej wpływem przebarwia się, dlatego żeby zachować jego wygląd konieczne jest jego odpowiednie pielęgnowanie.

Dlaczego warto wybrać blaty kamienne?

Blaty kamienne posiadają wiele zalet. Najważniejszą z nich jest oczywiście wytworna estetyka. Tego rodzaju wykończenia sprawdzą się przede wszystkim w dużych, eleganckich kuchniach – komercyjnie mogą być również stosowane w lokalach gastronomicznych, na przykład barach wewnątrz restauracji. Bardzo zróżnicowana kolorystyka oraz niepowtarzalne ożyłkowanie z pewnością nada tego typu wnętrzom dodatkowego blasku. Kolejna zaleta to bardzo wysoka odporność na niekorzystne czynniki zewnętrzne, między innymi wysokie temperatury, duże naciski, zarysowania, kontakt z różnego rodzaju substancjami – słowem ze wszystkim, z czym musi mierzyć się na co dzień blat kuchenny. Warto jednak mieć uwagę na pewno ograniczenia – najważniejszym z nich jest wysoka cena blatu. Dodatkowo należy mieć świadomość, że z uwagi na dużą masą blatu kamiennego nie można umieścić wszędzie – meble, na których zostanie on umieszczony powinny być odpowiednio wykonane i wzmocnione, w przeciwnym wypadku ulegną uszkodzeniu.