Czym jest biofilm

Biofilm może pojawić się na garnkach, wiaderkach, rurach, kranach, basenach, prysznicach i wszelkich zbiornikach wodnych. Powstaje wszędzie tam, gdzie powierzchnia ma styczność z wodą. Czym jest? To śluzowaty, lepki osad, który tworzy warstwa bakterii opadających na dno lub ścianki naczyń pod wpływem grawitacji. Jej pojawienie się jest nie tylko groźne dla naszego zdrowia, ale także dla sprawności instalacji wodnych, dlatego powinniśmy bezwzględnie z nim walczyć.

Jak powstaje biofilm?

Biofilm może tworzyć się w rurach kanalizacyjnych, naczyniach, kranach i wszystkich instalacjach, gdzie panuje duża wilgotność. Tworzą go bakterie gromadzące się w wielomilionowe kolonie. Kiedy woda pozostaje w bezruchu, komórki bakteryjne znajdujące się w wodzie, najpierw opadają na dno, a jeśli znajdą tam odpowiednie warunki (dostęp do substancji białkowych, odpowiednia temperatura itp.), zaczynają się namnażać.

Początkowo biofilm ma postać mazi, którą odczuwamy ręką jako oślizgłość albo ześlimaczenie. Gdy komórki różnych bakterii zaczną się splatać ze sobą, następuje etap pogrubiania się warstwy biofilmu. Wówczas przekształca się z mazi w osad, który pokrywa powierzchnię rur albo gromadzi się na dnie naczynia. Często jest on bardzo trudny do usunięcia.

Dlaczego powinniśmy usuwać biofilm?

Powody usuwania biofilmu są dwa. Po pierwsze dlatego, że  ruch wody powoduje odrywanie się komórek bakterii z biofilmu, które trafiają wraz z wodą do kranów i naczyń, mogąc powodować zakażenie bakteryjne organizmu. Dlatego, dopóki go nie usuniemy, będzie źródłem bakterii w wodzie. Uważać na biofilm należy szczególnie w kuchni i przy przygotowywaniu wody dla małych dzieci.

Po drugie – warstwa szlamu i osadów zbiera się także na częściach układów, obniżając efektywność pracy systemów. Jest to szczególnie szkodliwe w systemach wykorzystujących wodę przemysłową, ponieważ wpływa na ich korodowanie. Dodatkowo biofilm ma działanie izolujące, które obniża sprawność układów chłodzenia.

Jak walczyć z biofilmem?

W przypadku instalacji i naczyń mających do czynienia z wodą spożywczą i do celów sanitarnych, najczęściej stosuje się metody mechanicznego usuwaniu biofilmu. Jest on wyjątkowo odporny na antybiotyki i środki dezynfekcyjne, dlatego zaleca się dokładne szorowanie mechaniczne, a gdy jest to niemożliwe całkowitą wymianę pokrytych elementów biofilmem.

Jak dodaje ekspert z firmy GLOBAL CONCEPTSW przypadku wody przemysłowej zalecane jest stosowanie specjalnych substancji uzdatniania wody chłodzącej. Bardzo skuteczne w działaniu przeciwdziałającym rozwojowi mikroorganizmów są biocydy. Usuwają one warstwę szlamu i osadów zbierających się w częściach układów. Często stosowanymi środkami przeciw biofilmowi są biocydy utleniające i nieutleniające oraz biodysperanty.