Materiał Partnera

Czym jest biofilm

Czym jest biofilm

Biofilm może pojawić się na garnkach, wiaderkach, rurach, kranach, basenach, prysznicach i wszelkich zbiornikach wodnych. Powstaje wszędzie tam, gdzie powierzchnia ma styczność z wodą. Czym jest? To śluzowaty, lepki osad, który tworzy warstwa bakterii opadających na dno lub ścianki naczyń pod wpływem grawitacji. Jej pojawienie się jest nie tylko groźne dla naszego zdrowia, ale także dla sprawności instalacji wodnych, dlatego powinniśmy bezwzględnie z nim walczyć.

Jak powstaje biofilm?

Biofilm może tworzyć się w rurach kanalizacyjnych, naczyniach, kranach i wszystkich instalacjach, gdzie panuje duża wilgotność. Tworzą go bakterie gromadzące się w wielomilionowe kolonie. Kiedy woda pozostaje w bezruchu, komórki bakteryjne znajdujące się w wodzie, najpierw opadają na dno, a jeśli znajdą tam odpowiednie warunki (dostęp do substancji białkowych, odpowiednia temperatura itp.), zaczynają się namnażać. Początkowo biofilm ma postać mazi, którą odczuwamy ręką jako oślizgłość albo ześlimaczenie. Gdy komórki różnych bakterii zaczną się splatać ze sobą, następuje etap pogrubiania się warstwy biofilmu. Wówczas przekształca się z mazi w osad, który pokrywa powierzchnię rur albo gromadzi się na dnie naczynia. Często jest on bardzo trudny do usunięcia.

Dlaczego powinniśmy usuwać biofilm?

Powody usuwania biofilmu są dwa. Po pierwsze dlatego, że  ruch wody powoduje odrywanie się komórek bakterii z biofilmu, które trafiają wraz z wodą do kranów i naczyń, mogąc powodować zakażenie bakteryjne organizmu. Dlatego, dopóki go nie usuniemy, będzie źródłem bakterii w wodzie. Uważać na biofilm należy szczególnie w kuchni i przy przygotowywaniu wody dla małych dzieci. Po drugie – warstwa szlamu i osadów zbiera się także na częściach układów, obniżając efektywność pracy systemów. Jest to szczególnie szkodliwe w systemach wykorzystujących wodę przemysłową, ponieważ wpływa na ich korodowanie. Dodatkowo biofilm ma działanie izolujące, które obniża sprawność układów chłodzenia.

Jak walczyć z biofilmem?

W przypadku instalacji i naczyń mających do czynienia z wodą spożywczą i do celów sanitarnych, najczęściej stosuje się metody mechanicznego usuwaniu biofilmu. Jest on wyjątkowo odporny na antybiotyki i środki dezynfekcyjne, dlatego zaleca się dokładne szorowanie mechaniczne, a gdy jest to niemożliwe całkowitą wymianę pokrytych elementów biofilmem.
Jak dodaje ekspert z firmy GLOBAL CONCEPTSW przypadku wody przemysłowej zalecane jest stosowanie specjalnych substancji uzdatniania wody chłodzącej. Bardzo skuteczne w działaniu przeciwdziałającym rozwojowi mikroorganizmów są biocydy. Usuwają one warstwę szlamu i osadów zbierających się w częściach układów. Często stosowanymi środkami przeciw biofilmowi są biocydy utleniające i nieutleniające oraz biodysperanty.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz do artykułu

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Budowa lub remont domu czy mieszkania przebiegły sprawnie? Jesteś zadowolony z mebli? Pomogło Ci biuro projektów? W takim razie skomentuj usługę lub ofertę i podziel się nią z innymi użytkownikami. Dzięki temu pomożesz innym podjąć właściwą decyzję. Dodaj komentarz w celu rozwinięcia naszego katalogu firm. Skorzystaj z usług budowlanych czy architektonicznych, które oferują firmy działające na terenie całej Polski. Sprawdź ich ofertę i skorzystaj z usług.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuj